Συνέδριο με θέμα την Ελιά. Βόλος 30 Μαρτίου 2019



Η ελιά έχει την τιμητική της  το Σάββατο 30 Μαρτίου

από το Μουσείο Ελιάς και το Πανεπιστήμιο

 

Στενά συνδεδεμένη με την πορεία του ελληνισμού ανά τους αιώνες, τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά, είναι η ελιά, που διαδραματίζει και σήμερα σημαντικότατο ρόλο στη ζωή των Νεοελλήνων. Με αυτά τα δεδομένα και θέμα «η ελιά και το ελαιόλαδο, σύγχρονες προσεγγίσεις», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30η Μαρτίου συνέδριο από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η ελιά (Olea europaea L.) κατέχει την πρώτη θέση στη χώρα μας μεταξύ των δενδρωδών καλλιεργειών ως προς το μέγεθος των εκτάσεων που καταλαμβάνει και ως προς τον αριθμό των καλλιεργούμενων δένδρων. Το 98% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου παράγεται στη μεσογειακή λεκάνη. Η Ελλάδα παρά τη μικρή της έκταση είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγική χώρα του κόσμου μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περισσότερα από 130 εκατομμύρια ελαιόδενδρα και παράγονται ετησίως πάνω από 330.000 τόνοι ελαιολάδου. Η ελαιοκαλλιέργεια, που αναπτύσσεται στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας, καλύπτει το 15% της καλλιεργούμενης γης, αναλογεί στο 75% των εκτάσεων των δενδρωδών καλλιεργειών, συμμετέχει με 3% στο εθνικό εισόδημα και 17% στο γεωργικό. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Εξαιρετικού ή Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου, που θεωρείται η καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου. Εκτός από τον καρπό και το λάδι της ελιάς, χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική ουσία το εκχύλισμα των φύλλων της, αλλά και το αφέψημα που παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο από αποξηραμένα φύλλα. Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται κυρίως οι ουσίες  ελαιοευρωπαΐνη (που είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση των φύλλων) και υδροξυτυροσόλη (3,4-διυδροξυ-φαινυλαιθανόλη). Επίσης περιέχονται τυροσόλη και ορισμένα φαινολικά οξέα όπως το καφεϊκό και το βανιλικό, που υπάρχουν και στον καρπό και στο λάδι της ελιάς. Το αφέψημα παρασκευασμένο από φύλλα ελιάς ήταν πολύ δημοφιλές από παλιότερα χρόνια σαν παραδοσιακό φάρμακο για την καταπολέμηση του πυρετού και της ελονοσίας. 

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, έχει συμπληρώσει έντεκα χρόνια παρουσίας και μια πλειάδα δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, πολιτισμικών εκδηλώσεων, προβολής των τεχνών, ανάδειξης και προβολής των ιδιαιτεροτήτων του τόπου για την ουσιαστικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του περιβαλλοντικού, πολιτισμικού και τουριστικού αποθέματος του Πηλίου.

Ειδικοί επιστήμονες, αγρότες, παραγωγοί, μεταποιητές, ελαιών και ελαιολάδου θα μιλήσουν για τον πιο συζητημένο και πολύτιμο καρπό της μητέρας γης.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο Τσικρίκη (Γαμβέτα – Ιάσωνος) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από ώρα 9,30 έως τις 15:00, το Σάββατο 30 Μαρτίου. Η είσοδος ελεύθερη για όλους.

 

Πρόσκληση (.pdf)






Contact us
How to visit us
Contact details
  • Έδρα:
    Σταθμός Ανω Γατζέας, 38500 Βόλος,
    Τηλ. / Fax. 2423 022009
  • Υποκατάστημα:
    Αντωνοπούλου 195, 38221 Βόλος,
    Τηλ. / Fax. 24210 41499
  • Υποκατάστημα:
    Φιλοχόρου 8-10, 116 35 Αθήνα,
    Τηλ. / Fax. 210 7226710
  • e-mail :
    gatzea@gmail.com